Uusimad postitused:

KÖÖGIMÖÖBLI PUHASTAMINE: KUIDAS HOOLDADA ERINEVAID TÖÖPINNA MATERJALE?

Köögimööbel on igapäevase kasutuse juures pidevas kulumises ja määrdumises, mistõttu on selle regulaarne puhastamine oluline. Iga köögipind, olgu selleks tööpind või kappide esipaneelid, vajab spetsiifilist hooldust sõltuvalt materjalist. Selles artiklis anname ülevaate, kuidas erinevaid materjale puhastada ja nende ilu säilitada.

Köögimööbli puhastamine: tööpinnad

Tööpinnad ehk kapipealsed on köögi kõige intensiivsemalt kasutatav osa, mis puutub kokku toiduvalmistamise, kuumade esemete ja erinevate määrdumistega. Tavalised materjalid köögitasapindade jaoks on laminaat, looduslik või tööstuslik kivi ning täispuit. Need kõik vajavad pisut erinevat regulaarset hooldust.

Laminaat

Laminaat on üks levinumaid ja taskukohasemaid tööpinna materjale, mis on üsna vastupidav. Igapäevase puhastamise jaoks piisab sooja veest ja õrnatoimelisest puhastusvahendist. Kui mustus on kangekaelne, aitab vee ja söögisooda pasta, kuid tuleks vältida karedaid vahendeid, mis võivad pinda kahjustada. Vastupidavusest hoolimata peaks vältima laminaadile kuumade esemete toetamist ning sellel teravate esemete kasutamist.

Looduslikust kivist töötasapind

Looduslikust kivist töötasapind, nagu graniit ja marmor, on luksuslik, kuid vajab õiget hooldust. Igapäevaseks puhastamiseks sobivad pH-neutraalsed puhastusvahendid ja pehmed lapid. Vältida tuleb happelisi aineid, mis võivad kivi söövitada. Looduslikud kivipinnad vajavad perioodilist tihendamist, et vältida vedelike imendumist ja plekkide teket.

Kvarts

Kvartsi, mis on mittepoorne ja plekikindel, on samuti üsna lihtne hooldada ning on kuumale vastupidav. Igapäevaseks puhastamiseks piisab seebiveest ja pehmest lapist. Samuti ei vaja kvarts tihendamist. 

Keraamiline tööpind

Keraamilised tööpinnad on nii kuumakindlad kui kriimustustele vastupidavad. Nende puhastamiseks piisab pehmest lapist ja sooja veest. Kunstkivist tööpinnad on samuti plekikindlad ja mittepoorsed ning nende hooldamiseks sobivad mitteabrasiivsed puhastusvahendid. Kuna materjal ise on väga jäik, võib see piisavalt tugeva löögi korral mõraneda. 

Täispuit

Täispuidust tööpind toob kööki looduslähedust, kuid vajab pidevat hooldust. Igapäevaseks puhastamiseks tuleb kasutada kergelt niisket lappi ja õrnatoimelist puhastusvahendit, olles ettevaatlik liigse niiskuse suhtes, kuna see võib puitu kahjustada. Kõik plekid ja vedelikud tuleb sellelt koheselt eemaldada, samuti ei talu täispuit kuumust ning kriimustub kergelt. Õlitatud pinda on soovitatav perioodiliselt uuesti õlitada, et säilitada selle välimus ja kaitsta seda kriimustuste eest.

Köögimööbli puhastamine: kappide esipaneelid

Kappide esipaneelid on köögis sama olulised kui tööpinnad ning vajavad samuti regulaarset puhastust, et püsida ilusad ja vastupidavad. 

Melamiin

Melamiinist kappide paneelid on vastupidavad ning nende igapäevaseks puhastamiseks sobib pehme lapp ja soe vesi, vajadusel õrnatoimeline puhastusvahend. Vältida tuleks abrasiivseid puhastusvahendeid, mis võivad melamiinipinda kahjustada.

Laminaat

Laminaatpaneelide puhul piisab samuti pehme lapiga ja õrnatoimelise puhastusvahendi kasutamisest. Kangekaelsete plekkide korral aitab vee ja söögisooda pasta, kuid tuleb olla ettevaatlik, et mitte pinda kriimustada. 

Spoon

Spoonitud paneelid nõuavad delikaatsemat lähenemist. Igapäevaseks puhastamiseks on soovitatav kasutada õrnatoimelist seebivett ja pärast puhastamist tuleb pind kohe kuivata, et vältida niiskuse teket.

MDF

MDF ehk puitkiudplaadid vajavad erilist kaitset niiskuse eest, seega tuleks neid puhastada niiske lapiga ja kuivatada kohe, et vältida vee imbumist.

Ilusa ja vastupidava köögimööbli saad Grandber Sisustusest

Köögimööbli puhastamine ja hooldus on võtmetähtsusega, et tagada pindade pikaajaline ilu ja funktsionaalsus. Regulaarne puhastamine ja õige hooldusmeetodite järgimine aitab hoida nii tööpinnad kui ka kappide esipaneelid laitmatuna. 

Köögi ilusana hoidmisele aitab palju kaasa, kui köök on tehtud kvaliteetsetest ja vastupidavatest materjalidest. Grandber Sisustuse eritellimusel köögimööbli valmistmisel on materjalid spetsialistide poolt hoolikalt valitud, et Sinu köögi ilu jääks kestma. 

Planeerid uue köögi ehitamist? Võta nendega ühendust!