Uusimad postitused:

KUIDAS VALIDA KÖÖKI TÖÖTASAPINNAD?

Eesti elanik kulutab päevas keskmiselt 81 minutit söömisele ja 51 minutit toiduvalmistamisele. Veedame iga päev umbes 2 tundi köögis. Mida praktilisem ja meeldivam meie köök on, seda rohkem saame seal olemist nautida. Nii oleme motiveeritud tihedamini ise süüa valmistama, sööme tervislikumalt, säästame raha ja proovime põnevusega uusi retsepte. Maitsekasse kööki kutsume meeleldi ka külalisi õhtusöögile.

Praktilise ja stiilse köögi kujundamisel mängivad rolli värvid, materjalid, tehnika asetus ja palju muud. Üks esimesi asju, mis meile kööki sisenedes silma jääb, on töötasapinnad. Hea tööpind sobib köögimööbli ja ruumikujundusega ning on vastupidav, et toidu valmistamine oleks mugav ja muretu.

Töötasapindade materjalid jaotuvad laias laastus neljaks:

  • looduslik kivi,
  • akrüülkivi,
  • laminaat,
  • täispuit.

Millised on nende erinevused ja kuidas valida just sulle sobivaim?

Looduslikust graniidist või marmorist valmistatud köögi tööpinnad on tavaliselt tugevad ja vastupidavad, kuid neid hooldades tuleb ettevaatlik olla. Näiteks ei tohi looduslikust kivist tööpindu puhastada kriipivate vahenditega ja neile tekkinud plekid tuleb võimalikult kiiresti eemaldada. Parema vastupidavuse tagamiseks on looduslikust kivist töötasatööpinnad töödeldud kivikaitsevahendiga (protseduuri on soovitav korrata 1-2 aasta tagant).

Kui eelistad kivist töötasapinda, kuid ei soovi plekkide pärast muretseda, on heaks lahenduseks tehiskivist köögipind. Akrüülkivi on vastupidav, kergesti puhastatav ja sinna ei imendu vedelikud ega plekid sisse.

Täispuidust tööpinnad jätavad looduslähedase mulje ja lisaks on neile tekkinud kriimustused võimalik enamasti kodustes tingimustes, näiteks lihvimisega, eemaldada. Samas tuleb puidust pinna hea välimuse säilimiseks seda pidevalt kuivana hoida ning temperatuuri kõikumisi vältida.

Kvaliteetsetest materjalidest valmistatud kõrgsurvelaminaadist pindu on kerge hooldada ning õigel kasutamisel säilitavad nad ilusa välimuse aastaid. Oluline on kiiresti kuivatada pinnale sattunud vedelikud, vältida pinnakahjustusi kuumade pottide ja pannidega ning lõikamis- ja hakkimistöid otse töötasapinnal mitte teha. Uue lõikelaua ostmine on ju kordades soodsam, kui kriimustunud laminaattasapinna väljavahetamine.

Nii kivist, puidust kui ka laminaadist valmistatud köögipindadel on plusse ja miinuseid. Lõppvaliku tegemisel pööra tähelepanu eelkõige oma eelistustele ja mugavusele – millised töötasapinnad sulle endale kõige rohkem meeldiks?